Välkommen till Barnvagnsdjungeln!
VILKEN STIL GILLAR DU?

INGEN ANING
Du som hamnar i den här kategorin kanske skulle ta dig en titt på dessa sidor
Emmaljunga.com
Crescentbarnvagnar.se
Mutsy.com

HUR BOR DU?

VILLA

Bor du i villa i stan kan det vara praktiskt att välja en vagn med snurrbara framhjul. Det ger en lätt och smidig körning på de flesta ställen. Vill du ge dig ut på skogspromenad så låser du bara framhjulen. 

TIPS

Välj och vraka bland olika vagnar

PÅ LANDET

Bor du på landet kan det vara fördelaktigt att välja en vagn med 4 fasta och luftpumpade hjul. De fasta hjulen ger en stabilare körning på ojämnt underlag, tex grusvägar, hagar, skogsmiljö. Lufthjulen ger mjukare körning än punkteringsfria hjul.

TIPS

LÄGENHET

Bor du i lägenhet eller lite trångt kan det vara bra att välja en vagn som inte tar så mycket plats. Bor du dessutom några trappor upp utan hiss så kan det vara smart att välja en vagn med babylift istället för liggkorg. Liggkorgen har ofta handtag och plaseras direkt i vagnens sittdel. Liggkorgen är större.
TIPS

STOR ELLER LITEN BIL?

STOR / MELLAN BIL

De flesta klassiska vagnar ryms gott och väl i en vanlig kombi. Du kanske behöver fundera över om det är något mer som ska få plats i bagageutrymmet? Tex hundbur eller packning? Hos oss får du testa om vagnen får plats i din bil innan du bestämmer dig.

LITEN BIL

Har du en liten bil med trångt bagageutrymme är det bra att välja en vagn som blir liten ihopfälld. Testa gärna vagnen i din bil innan köp så att du är säker på att den får plats.

DUO, KOMBI ELLER SYSKONVAGN?

DUOVAGN

Idag klassas många vagnar som DUOvagn då man har 3 separata delar; Chassi, liggkorg och sittdel. Till bebisen använder man liggkorgen på chassit och byter sedan ut liggkorgen till sittdelen när barnet blivit stort nog att sitta upp.
Exempel: Emmaljunga NXT90, NXT60, Viking, Super Viking, Mondial, Edge, Super Nitro, Mutsy Evo

KOMBIVAGN

En kombivagn är en större sittvagn med fullt liggläge där man lägger i en babylift till bebisen. Praktiskt om man bor i lägenhet och har några trappor att gå. Babyliften är mindre än en liggkorg och är ofta lätt att bära med sig.
Exempel: Crescent Classic, Crescent Comfort, Emmaljunga NXT90/60F med babylift

SYSKONVAGN

Har du en liten redan och väntar syskon? Eller tvillingar? Då är syskonvagn toppen att ha! En klassisk syskonvagn är lite bredare och barnen sitter/ligger bredvid varandra. Vill man komma ifrån det breda så finns singelvagnar som byggs på med adapter på längden istället. 
Exempel: Emmaljunga Double Viking, NXT90, Super Viking

ATT TÄNKA PÅ

  • Vagnen bör förvaras inomhus så att den skyddas från väder och vind. Står den utomhus eller i fuktig miljö kan den angripas av fukt/mögelskador
  • Vill du ha svängbara framhjul? Det kan vara bra att välja en vagn med lite större, låsbara framhjul. Är de för små kan det bli skakigt och bökigt att köra om det är ojämn terräng där du kör (Snö, grus, skogsstigar, kullersten osv)
  • Känner du till märket? Om inte, läs på och kolla resencioner. Fråga släkt och vänner om tips och erfarenheter. Och givetvis- fråga även personalen i barnvagnsbutiken!
  • Vill du kunna använda babyskyddet till chassit? På många vagnar kan du placera bilens babyskydd på barnvagnschassit. Du behöver då en adapter som du placerar på chassit. Adaptern passar olika modeller av babyskydd, så kolla så att ditt tilltänkta babyskydd passar på din tilltänkta barnvagn!
  • Beställ din barnvagn i tid, ca 2 månader innan beräknad födsel. 
  • Vilka tillbehör tror du att du kommer behöva till din vagn? Det finns en uppsjö smarta tillbehör att köpa till. Fundera över regnskydd, skötväska, adapter till babyskydd, åkpåse, sittdyna, sidebag osv. Fråga i butiken!
  • Funderar du på att köpa begagnat? Kolla upp om det finns garanti kvar och om den gäller för andrahandsköp. Kolla även att alla säkerhetsdetaljer och övriga funktioner fungerar som de ska.
  • Ju bättre du sköter om din vagn ju längre håller den- se till att serva vagnen då och då. 
  • Funderar du på att köpa din vagn på nätet? Billigt är bra men inte alltid bäst. Köper du din vagn i en vanlig babybutik finns erfaren personal till hands för att hjälpa dig med alla dina frågor och skulle något bli tokigt med din vagn så kan du få snabb hjälp i butiken där du köpt vagnen.